Cliëntenstops door tekorten wijkverpleging

Steeds meer thuiszorgorganisaties overwegen om een cliëntenstop in te stellen als zorgverzekeraars niet snel extra geld investeren in de wijkverpleging. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie ActiZ maandag.

“Het is meer dan duidelijk dat er extra geld nodig is om wijkverpleging te kunnen verlenen aan mensen die zorg en ondersteuning thuis nodig hebben. De wijkverpleging staat financieel onder water”, stelt de organisatie van zorgondernemers. Volgens een analyse van de instantie willen zorgverzekeraars volgend jaar “onacceptabele” tariefkortingen doorvoeren.
ActiZ maakte eerder deze maand al bekend dat er dit jaar een tekort van minstens 242 miljoen euro wordt verwacht op de zorg thuis.

242 miljoen euro tekort voor wijkverpleging

Zorgorganisaties verwachten een tekort van minstens 242 miljoen euro voor de wijkverpleging. Dat is zorgelijk, omdat door het tekort cliënten-stops zullen ontstaan.

ActiZ deed onderzoek onder haar leden nadat in het voorjaar al duidelijk werd dat de vraag naar wijkverpleging veel groter is dan eerder werd ingeschat. Er is een budget van ruim 3 miljard euro beschikbaar voor wijkverpleging, maar dat schiet tekort.

Budget
Aan het onderzoek deden 54% van alle zorgorganisaties mee die wijkverpleging verlenen. 71% van deze groep zegt dat ze al in het eerste kwartaal van 2015 teveel geld hebben uitgegeven. Maar liefst 78% verwacht aan het eind van 2015 ook te veel te hebben uitgegeven. Gemiddeld 19% meer dan het budget.

Zorg
De wijkverpleegkundigen kunnen maar niet de hoeveelheid zorg per klant afbouwen. Ook lukt het niet om laagcomplexe zorg af te bouwen. In 26% van de gevallen zijn de kosten per cliënt daardoor te hoog en kunnen de zorgorganisaties niet meer kostendekkend werken.

Cliëntenstop
Bijna de helft van de bevraagde zorgorganisaties is bang dat zij noodgedwongen een cliëntenstop moeten invoeren of moeten bezuinigen op cliëntniveau. In 2016 wordt er 100 miljoen euro extra bezuinigd op wijkverpleging, bovenop de 400 miljoen euro bezuiniging in 2015. ActiZ heeft een brief gestuurd naar het ministerie van VWS over dit onderzoek en hoopt binnenkort in gesprek te kunnen gaan.