Gemeente Etten-Leur koopt vanaf 2016 alleen nog jeugdzorg in op verzoek

ETTEN-LEUR – De gemeente Etten-Leur koopt vanaf 2016 alleen nog jeugdzorg in op verzoek.

Verantwoordelijk wethouder Jean-Pierre Schouw (Algemeen Plaatselijk Belang) verwacht dat door deze manier van inkopen de kosten voor jeugdzorg lager gaan uitvallen dan in het verleden.

Voorheen kocht de gemeente altijd een vaste hoeveelheid jeugdzorg in, ongeacht de vraag. “De afgelopen jaren kregen zorgaanbieders de garantie dat ze een bepaald budget kregen. Die garantie is er niet meer”, aldus Schouw. De wethouder geeft aan dat de gemeente het gebruik van dure specialistische zorg (bijvoorbeeld een psycholoog) wil terugdringen door de inzet van jeugdprofessionals, een soort maatschappelijk werkers.

“Een jeugdprofessional kijkt samen met het gezin wat het zelf kan doen in een probleemsituatie. Pas als het niet lukt om de problemen op die manier op te lossen, worden specialisten ingeschakeld. We verwachten dat we er op die manier heel veel zaken uit kunnen filteren, die nu nog direct naar specialistische zorg gaan.”

Het nieuwe inkoopbeleid is ingegeven door de transitie jeugdzorg, waarbij gemeenten vanaf 1 januari 2015 de jeugdzorg hebben overgenomen van provincie en Rijk. Ook werden gemeenten door het Rijk gekort op jeugdzorg. “Dit jaar hebben we een korting gekregen van vier procent, maar het lijkt erop dat we het daarmee uitkomen”, aldus Schouw.

Bron: bndestem