Hackers bestormen zorginstellingen

Zorginstellingen worden steeds vaker slachtoffer van hackerspraktijken. Dat stelt Erik Remmelzwaal, directeur van ICT-beveiligingsbedrijf DearBytes in Den Haag, dinsdagochtend in een radio-uitzending tegenover BNR. Hackers zouden het volgens hem gemunt hebben op de zorg, omdat in die sector de neiging tot het betalen van ‘losgeld’ groter is.

Hackers slaan steeds vaker toe. Volgens Remmelzwaal zien ze het aantal incidenten elke dag toenemen. Eén sector valt in het bijzonder op: de zorg. DearBytes onderzocht dit jaar 250 incidenten. ,,Een kleine dertig procent daarvan speelde zich af binnen de zorg”, aldus de DearBytes-directeur.Daniël Jacobs van verzekeraar ACE bevestigt dit in dezelfde uitzending en vertelt dat de gevraagde bedragen flink kunnen oplopen. ,,Soms wil men net onder het niveau blijven dat het interessant is voor de politie en gaat het om 50 euro per computer, maar er zijn ook bedragen van honderdduizend euro gevraagd tot een paar miljoen”, zegt Jacobs. ,,Of men maakt de patiëntgegevens bekend.”

Patiëntveiligheid
Inbraken in ziekenhuiscomputers kunnen een direct gevaar voor de patiëntveiligheid vormen, zegt Remmelzwaal, bijvoorbeeld als gewone computers in verbinding staan met medische apparatuur. ,,Je ziet in moderne computernetwerken van ziekenhuizen dat alles met elkaar in verbinding staat.”

Ransomware (een programma dat een computer blokkeert en vervolgens losgeld eist van de gebruiker om de computer weer te ‘bevrijden’) kan zich volgens hem snel verspreiden en de boel platleggen. ,,Wat ransomware doet, het raakt misschien één computer, maar gaat vanuit daar op zoek naar alle bestanden die het kan vinden en zal die proberen te versleutelen. Ook apparatuur kan hierdoor geraakt worden, als het in verbinding staat met het netwerk. Dit heeft er al voor gezorgd dat processen in sommige ziekenhuizen hebben stilgelegen, met de nodige consequenties.”

Gesprek: uitzending BNR

Bron: AD