Herbeoordeling pgb’s voor 1 oktober

Gemeenten moeten de herbeoordeling van 125.000 persoonsgebonden budgetten voor zorg voor 1 oktober hebben afgerond. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft dat de wethouders die over de pgb’s gaan onlangs laten weten in een brief.

Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt berichtgeving daarover in het AD. Dát de gemeenten de dossiers opnieuw moesten beoordelen, wisten ze overigens al veel langer, aldus de woordvoerder van Van Rijn. De deadline van 1 oktober is wel nieuw

Voorkomen herhaling pgb-debacle
De herbeoordeling was eerder afgesproken en de staatssecretaris wil haast maken om een pgb-debacle zoals begin dit jaar te voorkomen. In de herbeoordeling wordt gekeken of mensen nog recht hebben op een pgb en op hoeveel uur zorg ze recht hebben. Volgens Van Rijn is het van groot belang dat budgethouders op tijd weten hoeveel ze krijgen volgend jaar, om ook afspraken te maken met hun zorgverleners.

Niet zo moeilijk
“In veel gevallen is zo’n herindicatie ook helemaal niet zo moeilijk. Vaak kan er gewoon verlengd worden.” Hij wijst erop dat sommige gemeenten, zoals Den Bosch, ervoor gekozen hebben alle pgb-rechten een half jaar te verlengen. “Ze nemen meer tijd om de situatie te beoordelen.” Volgens de woordvoerder hebben gemeenten die vrijheid.

De VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, waarschuwde vorige maand juist dat de herindicatie-operatie een forse klus is voor de lokale overheden. Ze hebben te weinig ambtenaren om alle gesprekken en onderzoeken te doen. Probleem daarbij is dat nu alle pgb-rechten op hetzelfde moment aflopen.

De VNG kan niet zeggen of de deadline haalbaar is. “Gemeenten zetten alles op alles, maar ze willen het wel zorgvuldig doen. Het gaat ten slotte om mensen”, zegt een woordvoerder.

Stilzwijgend
Ook verschillende oppositiepartijen vrezen een nieuwe chaos rond de pgb’s. SP, D66 en ChristenUnie willen dat de indicaties voorlopig stilzwijgend worden verlengd.

Bron: ANP