,

Kinderombudsman vreest tweede PGB-crisis

“Als dit zo doorgaat voorzie ik een 2e pgb-crisis,” dit zei Kinderombudsman Marc Dullaert maandag op het congres ‘Samen lukt het wel’. Transformeren in de jeugdzorg doen we samen, zo is het motto van het congres. Jeugdzorginstellingen en geïnteresseerden kwamen bijeen om over de transformatie van de jeugdzorg te praten. De kinderombudsman uitte zich erg kritisch. Dit meldt Tubantia.

Op deze conferentie blikten verschillende netwerkpartners samen terug op het afgelopen jaar. Hoe is de transitie geweest voor het kind? De Gecertificeerde Instellingen in Gelderland hebben hier onderzoek naar gedaan en presenteerden de uitkomsten. Ook gaf Kinderombudsman Dullaert zijn visie over de regionale samenwerking binnen de jeugdbescherming.

Dullaert vreest dat de jeugdzorg binnen afzienbare tijd in een crisis belandt met de omvang van de pgb-crisis. Naast problemen die al het hele jaar spelen omdat de transitie een ‘verkapte bezuiniging’ is, voorziet Dullaert grote problemen als straks herindicaties uitgevoerd moeten worden. Deze moeten gedaan worden als de bestaande zorg voor een jeugdige afloopt. Gemeenten wachten hier te lang mee, en daardoor moeten jongeren zo lang op hun herkeuring wachten dat ze maanden zonder hulp zitten. Dullaert denkt dat deze problemen even groot gaan worden als de problemen met de (tijdige) uitbetaling van het pgb, eerder dit jaar.

Bron: Nationalezorggids