,

Noodkreet beroepsvereniging

Noodkreet beroepsvereniging: Justitie, geef informatie over veroordelingen zorgverleners

Pleun, tipgever in het dossier Veroordeelde artsen, vindt het pijnlijk dat de zorgverlener die haar in 2011 tijdens de therapie misbruikte, na zijn strafrechtelijke veroordeling gewoon kan blijven doorwerken. De zaak komt nog voor de tuchtrechter, maar dat kan nog een hele tijd duren. Pleun vraagt zich af: is er op een andere manier voor te zorgen dat deze zorgverlener geschorst wordt of in elk geval onder supervisie wordt gesteld?

We vinden de beroepsvereniging waar de therapeut bij is aangesloten. Op de website van de SBLP (Stichting Beroepsorganisatie voor Lichaamsgeoriënteerde (Psycho)therapie) zien we dat de zorgverlener nog op de lijst van aangesloten zorgverleners staat. Waarom heeft de beroepsvereniging niets gedaan met het feit dat de zorgverlener strafrechtelijk is veroordeeld? De voorzitter van de SBLP, Dhyan de Bruijn, wil ons te woord staan. Omdat het register van alternatieve therapeuten ons eerder vertelde niets te zullen doen met de veroordeling en de zorgverlener in het register te laten staan, verwachten we een soortgelijke boodschap van de beroepsvereniging.

Maar De Bruijn geeft toe dat er in deze zaak te laat is ingegrepen. Dat de zorgverlener na de veroordeling heeft kunnen doorwerken, betreurt hij. De Bruijn vertelt ons dat hij heeft besloten dat de zorgverlener van de lijst wordt gehaald. Maar hij heeft nog een boodschap. De informatievoorziening over veroordeelde zorgverleners werkt nog steeds niet goed, zegt hij. Van justitie hoorde hij niets over de veroordeling, terwijl hij dat wel graag had willen weten. De Bruijn wil dat de beroepsvereniging voortaan informatie van justitie krijgt over veroordelingen van zorgverleners, zodat hij eerder kan optreden tegen zorgverleners die over de schreef gaan.

Bron: de monitor