‘Onterecht uitbetaald PGB-geld is blijvend zoek’

Van al het geld dat onterecht werd uitbetaald door de ‘chaos’ bij de hervormingen van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) wordt slechts een deel teruggehaald bij de ontvangers. Dat schrijft De Telegraaf zondag.

Het pgb is geld dat gehandicapten en langdurig zieken krijgen van de overheid. Daarmee kopen zij hun medische zorg in en betalen ze hun zorgverleners. In totaal maken zo’n 200.000 mensen in Nederland gebruik van het pgb.De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is sinds dit jaar verantwoordelijk voor de uitbetaling van de pgb’s, in plaats van de mensen zelf. De uitbetalingen liepen niet gesmeerd en er ontstonden grote achterstanden. Daarom zijn ‘tienduizenden’ pgb’s door de SVB goedgekeurd zonder dat naar alle details van de contracten is gekeken, oftewel ‘ambtshalve goedgekeurd’.Het soms onterecht uitgekeerde geld wordt alleen teruggehaald bij de ontvangers als sprake is van duidelijke administratieve fouten, bijvoorbeeld als er twee keer is uitgekeerd voor hetzelfde werk.

20 miljoen
Afgelopen week werd duidelijk dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de komende jaren 20 miljoen euro uittrekt voor mensen die in de problemen zijn gekomen door de problemen met het uitbetalen van de pgb’s. Dit jaar is er 2 miljoen beschikbaar gesteld voor compensatie en volgend jaar een extra 18 miljoen. Dit is om de schade van 3000 gedupeerden te vereffenen, die zeggen dat hun persoonsgebonden budgetten te laat of niet zijn uitbetaald.

Bron: AD