Oss gebruikt eigen bijdrage als melkkoe

Gemeente Oss gebruikt eigen bijdrage als melkkoe: ‘200 euro voor één uur begeleiding’

OSS – Wie in de gemeente Oss weinig een beroep doet op de zorg, loopt alsnog het risico een flinke rekening op de mat ontvangen. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van gesprekken met zorgaanbieders en gemeenten.

Cliënten die in de gemeente Oss één uur zorg per twee weken krijgen, kunnen tot wel tweehonderd euro per uur worden aangeslagen, blijkt uit een berekening van het dagblad.

Verantwoordelijk voor zorg
De gemeente Oss en vele andere Brabantse gemeenten hebben de bijdrages die inwoners moeten betalen voor de zorg flink verhoogd. Verschillende zorgaanbieders melden aan het FD dat zowel nieuwe als bestaande cliënten afzien van de zorg, omdat de kosten in hun ogen te hoog oplopen.

Sinds dit jaar zijn gemeenten en zorgverzekeraars voor een groot deel verantwoordelijk voor de zorg. Zij mogen zelf bepalen welk deel van de kosten van de zorg bij de burger komt te liggen.

Onderzoek gemeente Oss
Uit onderzoek van het FD blijkt dat Oss een van de gemeenten is waar de rekening voor de burgers met een minimaal inkomen flink kan oplopen. In die gemeente krijgen zorgaanbieders voor elke cliënt, ongeacht of deze veel of weinig zorg nodig heeft, hetzelfde bedrag per maand.

Zorgaanbieders moeten daarmee gemiddeld zien uit te komen. “Dat hogere inkomens meer betalen voor zorg is op zich geen probleem”, meldt een woordvoerder van de gemeente aan de krant. “Maar wat we niet willen, is dat mensen om financiële redenen afzien van zorg.” De gemeente Oss zegt daar momenteel onderzoek naar te doen.

Eigen risico
Zorgverzekeraar VGZ in Eindhoven riep eerder op dat zorgverzekeraars en politiek opnieuw moeten gaan praten over het systeem van het verplichte eigen risico. VGZ ontving immers signalen van huisartsen dat mensen bepaalde noodzakelijke handelingen niet laten uitvoeren om te voorkomen dat ze zelf een bedrag van bijvoorbeeld 800 euro moeten betalen.

Bron: Omroep Brabant – FD