Personeel wanhopig door werkomstandigheden zorg

Het water staat het zorgpersoneel aan de lippen; hun werkomstandigheden zijn afgelopen jaar drastisch verslechterd. In 2014 meldde 1 op de 3 zorgmedewerkers dat er dagelijks te weinig personeel is om goed voor iedereen te zorgen. Een jaar later meldt 1 op de 2 een onaanvaardbaar personeelstekort.

Dat blijkt uit een enquête onder 3700 medewerkers in de zorg door vakbond FNV. Bestuurder Lilian Marijnissen van de vakbond noemt de resultaten ‘diep triest’. Vorig jaar leek er een kentering te komen nadat twee hoogbejaarde mannen de publiciteit zochten om de belabberde verzorging van hun echtgenotes aan de kaak te stellen. Een van de mannen was de vader van VWS-staatssecretaris Van Rijn. De ander was Ben Oude Nijhuis die openlijk de confrontatie aanging met de staatssecretaris.

Vandaag – exact een jaar na de dood van Oude Nijhuis – publiceert FNV het onderzoek waaruit blijkt dat de situatie in de zorg verder is verslechterd. De cijfers kennen geen lichtpuntjes. Op alle vlakken zijn volgens het personeel de prestaties in zorg afgelopen jaar verslechterd. 40 procent van de verpleeghuisbewoners heeft weleens verschijnselen van ondervoeding of uitdroging (in 2014 29 procent); bijna een kwart van de bewoners zit dagelijks langer dan een uur zonder toezicht (in 2014 20 procent); 60 procent van het zorgpersoneel zegt iedere dag tijd tekort te komen voor de noodzakelijke zorg (in 2014 50 procent). De resultaten worden naar de Tweede Kamer gestuurd, die morgen overlegt over de verpleeghuiszorg.

FNV dringt aan op het maken van nieuwe afspraken met de staatssecretaris. Marijnissen: ,,Hij hamert steeds op toezicht X, taskforce Z of inspectie Y, maar intussen wordt er alleen maar bezuinigd. FNV wil dat er een bezettingsnorm in verpleeghuizen wordt opgesteld, een afspraak hoeveel personeel er op hoeveel bewoners ingezet moet worden. Wij kennen de horrorverhalen, met name in de nachtdiensten, dat één medewerker verantwoordelijk is voor een heel verpleeghuis met honderd ouderen. Je moet er niet aan denken dat hij die nacht op meerdere plekken nodig is.”

210 miljoen extra
Staatssecretaris Van Rijn weerspreekt dat hij alleen maar bezuinigt. ,,Ik wil in ieder verpleeghuis liefdevolle zorg door trotse medewerkers die bijdraagt aan een waardige oude dag. Dat heb ik bij de presentatie van mij actieplan Waardigheid en Trots over de kwaliteitsverbetering van verpleeghuizen gezegd. En dat geldt onverkort. Om die ambities kracht bij te zetten heb ik in september aangekondigd dat er in de komende jaren 210 miljoen euro per jaar bijkomt. Voor onder andere verbetering opleiding van medewerkers en meer dagbesteding voor bewoners. Dus er klopt niets van de stelling van FNV dat er ‘alleen maar wordt bezuinigd’.”

De noodkreet van Oude Nijhuis heeft volgens Marijnissen wel degelijk zin gehad, ondanks de negatieve uitkomst uit de enquête. ,,Want het zorgpersoneel zet zijn strijd voort. Kijk alleen maar naar de petitie Red de Zorg, die inmiddels door 850.000 mensen is ondertekend. Dat laat zien hoeveel mensen zich zorgen maken.”

Bron: AD