,

Pgb-houders ontvangen ‘dreigbrief’ zorgverzekeraars

Pgb-houders zullen een brief ontvangen van hun zorgverzekeraars waarin aangegeven wordt dat zij geen pgb meer krijgen in 2016 als zij niet snel reageren. De zorgverzekeraars willen dat pgb-houders met een overgangsrecht binnen twee weken een aanvraag indienen waarin zij aangeven dat ze het nieuwe pgb willen ontvangen. De brieven worden deze week verstuurd. Dat meldt Per Saldo.

Binnen twee weken reageren dus. Per Saldo vindt deze termijn veel te kort, en heeft daarom geprotesteerd bij de zorgverzekeraars. Naast de korte termijn in de brief van de zorgverzekeraars, is Per Saldo ook niet bepaald gediend van de dreigende taal in de brief.

Een voorbeeld van die dreigende taal is dat budgethouders geen pgb meer krijgen per 1 januari 2016 als de aanvraag niet binnen die twee weken is ingediend. Zorgverzekeraars zouden pgb-houders juist moeten informeren over de mogelijkheden, vindt Per Saldo. Zo zou het mogelijk moeten zijn om een nieuwe datum af te spreken wanneer de pgb-houders de deadline niet redden. Per Saldo raadt pgb-houders dan ook aan om hun zorgverzekeraar te bellen om een nieuwe datum af te spreken. De belangenvereniging vindt de termijn te kort omdat de belangenvereniging bang is dat niet alle pgb-houders op tijd een afspraak kunnen maken met hun wijkverpleegkundige voor een herindicatie, waardoor de gehele aanvraag te laat binnen is. Een oplossing, volgens Per Saldo, zou kunnen zijn om alvast het persoonlijke deel op te sturen, en het verpleegkundige deel later op te sturen. Op die manier weet de zorgverzekeraar alvast dat de aanvraag van de pgb-houder eraan komt.

Bron: Nationalehulpgids