, , ,

Regelen zorg kost consument uren per week

UTRECHT – De helft van de mensen die zorg of ondersteuning krijgen, is een uur of meer per week kwijt aan het regelen van die hulp. Bijna 30 procent kost het meer dan twee uur per week. Een kleine groep heeft tot acht uur per week nodig om alle zorg te regelen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF, samen met het Landelijk Platform GGz, Ieder(in) en Per Saldo.

Wachttijden
Tientallen telefoontjes plegen zonder verder te komen, drie maanden wachten voordat wordt gekregen wat nodig is, het telkens weer opnieuw invullen van formulieren, het keer op keer aanvragen van alle medische verklaringen zijn voorbeelden die worden gegeven over hoe moeizaam het regelen vaak gaat.

Vooral het regelen van zorg of ondersteuning bij jeugdzorg, begeleid wonen en het aanvragen van hulpmiddelen wordt als lastig ervaren. Een deel van de mensen heeft de hulp van anderen ingeroepen om zorg aan te vragen.

Eenvoudiger
Directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie NPCF is geschrokken van de cijfers. “Mensen zouden niet telkens weer opnieuw hun verhaal moeten hoeven doen om zorg te krijgen. Dat kan eenvoudiger. Daar moet echt goed naar worden gekeken.”

Mensen met een beperking of aandoening waarvoor ze zorg krijgen , merken dat ze ook problemen hebben om andere zaken te regelen. Huisvesting, werk en inkomen en verzekeringen blijken ook lastiger te regelen.

Volksgezondheid
De belangenorganisaties bieden vandaag de resultaten van het onderzoek aan, aan de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat doen zij niet met een dik rapport en stapels statistieken, maar door mensen aan het woord te laten in een videobrief.

Bron: Telegraaf