Vergoedingen tot 220 euro als compensatie voor pgb-problemen

Burgers die door de problemen met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) in moeilijkheden zijn gekomen, kunnen een eenmalige vergoeding krijgen van 200 euro. Instellingen die als zorgverlener een pgb hebben en financieel nadeel ondervinden van de moeilijkheden, krijgen 100 euro per klant en zzp’ers 120 euro.

Zorgverleners in loondienst en mantelzorgers ontvangen 220 euro. Deze bedragen heeft staatssecretaris Van Rijn bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Persoonlijke situatie
Budgethouders en zorgverleners die aantoonbaar veel meer schade lijden, kunnen, afhankelijk van hun persoonlijke situatie, een hoger bedrag krijgen. Vorige week werd al bekend dat het kabinet 20 miljoen euro uittrekt voor de compensatie.

Van Rijn, die in politieke moeilijkheden kwam door de pgb’s, herhaalt dat door de problemen hinder, ongemak en stress is ontstaan bij de betrokkenen. “Dat is buitengewoon vervelend en het had niet mogen gebeuren.”

Uitvoering
Uitgangspunt van de compensatieregeling is dat mensen zo weinig mogelijk papieren hoeven aan te leveren. Wie de regeling gaat uitvoeren, weet Van Rijn nog niet. Bij de selectie wil hij “grote zorgvuldigheid betrachten”. De uitbetaling van de pgb’s is sinds begin dit jaar in handen van de Sociale Verzekeringsbank en sindsdien zijn er veel klachten over de late betalingen.

Volgens Van Rijn wordt nu 95 procent van de declaraties uitbetaald binnen de afgesproken tien werkdagen en wordt 91 procent van de urgente betalingen uitgekeerd binnen drie dagen.

Bron: NOS