Vrije artsenkeuze maakt niets uit voor zorgkosten

‘Chaos voor consumenten’

De basispolis van de zorgverzekering is volgend jaar geen cent duurder dan wanneer de Eerste Kamer de omstreden zorgwet van minister Schippers (Volksgezondheid) had goedgekeurd.

Dat zeggen de topmannen van vijf zorgverzekeraars, waaronder drie van de ‘grote vier’, die samen 90 procent van de markt in handen hebben. Een jaar na de kerstcrisis over de beperking van de vrije artsenkeuze is dat een volledig tegengesteld standpunt dan Schippers en topman Rouvoet van koepel Zorgverzekeraars Nederland toen innamen in hun lobby vóór de wet.

Tien jaar geleden werd een nieuw zorgstelsel ingevoerd, waarbij alle Nederlanders verplicht zijn zich bij een private verzekeraar tegen ziektekosten te verzekeren. Daarbij is er een basispolis met de mogelijkheid tot aanvullingen, bijvoorbeeld voor de tandarts.
Er zijn twee varianten van de verplichte basispolis. Met een naturapolis kunnen verzekerden terecht bij alle zorgverleners met wie de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Met een restitutiepolis betaalt de verzekeraar ook de behandelingen bij zorgverleners met wie geen contract is. Verzekeraars adverteren die polis onder de noemer ‘volledig vrije artsenkeuze’.
In de praktijk maken de verzekeraars met de meeste klinieken afspraken, die voor de natura- en de restitutiepolis gelden. Toch is die laatste polis bijna altijd duurder. “Dat is prijsbeleid”, zegt bestuursvoorzitter Wim van de Meeren van CZ, “we willen graag dat mensen een naturapolis nemen, want wij willen met de zorg afspraken kunnen maken over bijvoorbeeld kwaliteit en prijs.”

Precies een jaar geleden scheerde het kabinet langs de rand van de afgrond in een crisis over een wet die de vrije artsenkeuze moest inperken. In de Eerste Kamer stemden drie PvdA-senatoren tegen de plannen van Schippers. Die dreigde daarop haar portefeuille neer te leggen.

Volgens de VVD-bewindsvrouw en ook voorzitter André Rouvoet van koepel Zorgverzekeraars Nederland was het beperken van de vrije artsenkeuze essentieel om de stijging van de zorgkosten te kunnen beheersen. “Anders gaan mogelijk de premie en het eigen risico omhoog”, waarschuwde Rouvoet.

Een jaar later zeggen de vijf verzekeraars iets heel anders, in een exclusief groepsinterview dat deze krant met hun aanvoerders had. “Nul euro”, antwoordt DSW-topman Oomen op de vraag hoeveel premie de wetswijziging gescheeld had. De andere vier beamen dit. Ze zoeken nu naar alternatieve manieren om efficiency in de zorg te sturen. Dat gaat niet makkelijk, omdat iedereen z’n eigen gang gaat, blijkt uit de discussie.

Topman Van Haarlem van ONVZ: “Menzis deelt een predicaat ‘topzorg’ uit aan een ziekenhuis, waarvan CZ vervolgens op basis van haar volume-eisen kan zeggen dat het ondermaats is, omdat chirurgen niet genoeg operaties uitvoeren om routine te kunnen opbouwen die fouten voorkomt. Voor consumenten wordt het zo chaos, we moeten naar uniforme regels.”

Bron: Telegraaf